Ramana Maharsi

Bhagaván Srí Ramana Maharsi (India, Tirucsuli, 1879. december 30. – India, Tiruvannámalai, 1950. április 14.) az egyik legismertebb advaita mester, bölcs, szatguru.

Srí Ramana az indiai Tamil Nádu állam Tirucsuli nevű falujában született. Iskolai éveit Tirucsuliban és Maduraiban töltötte. Itt – 1896. július közepén – egy „halálélmény” után megtapasztalta az Önvalót. Augusztus 29-én elhagyta Madurait és családját, hogy az Arunachala-hoz (magyaros átírásban Arunácsala) utazzon.

Élete hátralevő részét itt, ennek az indiai szent hegynek a lábánál töltötte, a Tiruvannamalai (Tiruvannámalai) nevű városkában vagy annak közelében.

A nyugati világ Paul Brunton magyarul is megjelent könyvéből, az „India titkai”-ból ismerte meg. Ezt követően rengeteg nyugati is ellátogatott hozzá, hogy megtapasztalja az Önvalót. A tanítványait folyamatosan ezen Önvaló állandó megtapasztalására ösztönözte, melynek két módja van: első az önkutatás a „Ki vagyok én?” kérdés feltevésével, a második az önátadás.

A nyugatiak számára egyik legismertebb tanítványa a lakhnaúi H. W. L. Poonja (H. V. L. Púndzsa), azaz Papaji (Pápádzsí), valamint Srí Niszargadatta Maharádzs.

1950-ben, halálának pillanatában hullócsillag volt látható, amely megfigyelhető volt szinte egész Indiában.


 

Kutasd

Kutasd: „Ki vagyok én?” Merülj mélyen bensődbe, és időzz az Önvalóként!

Önmagam megismerése

– Önmagam megismerése Isten megismerését is magában foglalja?

– Igen. Isten önben van.

Egó - Önvaló

Az Önvaló túl van az egón, s csak akkor realizálható, ha az egót sikerült kiküszöbölnie.

Az Önvaló megismerése

– Hogyan kell az embernek megismernie az Önvalót?

– Megismerni az Önvalót annyi, mint Önvalónak lenni.

Te vagy az Önvaló

Te vagy az Önvaló, te már most Az vagy. Mindig létezel, állandóan akként élsz, ami valójában vagy, csakhogy nem ismered ezt fel. Ez minden.

Isten = Önvaló

Isten nem más, mint az Önvaló.

EGY

A legfőbb létező egy, s az az Önvaló.

Vagyok, aki vagyok

Létezni annyi, mint ráébredni. Ennélfogva „Vagyok, aki vagyok”. A „Vagyok”: Isten. Semmi egyéb nem létezhet Őnélküle. Minden léte Istenben és Isten miatt van.

A Védák kijelentik: „Te vagy Az”

A Védákat srutinak hívják (a sru, hallani gyökből), mivel szóban hagyományozódtak tovább tanítóról tanítványra. Csakis olyanok tanulmányozták, akik beavatást nyertek egy arra jogosult tanító által.

A csend

A csend igazság,
a csend üdvösség,
a csend béke,
s ennélfogva a csend az Önvaló.

EGY-ezőség

Il­lesd bár­mi­lyen név­vel, Is­ten, Ön­va­ló, a Szív vagy a Tu­­da­tos­ság szék­he­lye – ez mind egy és ugyan­az.

Az Önvaló

Az Önvaló az, amiben a világegyetem, a valóság szünet nélkül létezni tűnik, az amiből ez megszületik, az amiben ez létezik és megszűnik. Ez Az, ami csakugyan valójában létezik. Tartsd becsben az Önvalót, ami a Szívedben lévő valóság.